Μονστέρα
Η μονστέρα είναι αειθαλές καταπράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο μας, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως.
Με καταγωγή από το Μεξικό, η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και μας δίνει λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα φύλλα της μονστέρας που έχουν σχήμα καρδιάς μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο και σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα.
Tι θέση επιλέγουμε για τη μονστέρα μέσα στο σπίτι;
Η μονστέρα αντέχει στα πιο σκιερά, αλλά και στα πιο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας.
Σε φωτεινά σημεία, παρουσιάζει σχετικά πιο γρήγορη ανάπτυξη. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε την γλάστρα σε σημείο που δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της. Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο. Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.
Η μονστέρα χρειάζεται γόνιμο χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.
Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η μονστέρα;
Καταρχήν προσεκτικά με το πότισμα της μονστέρας! Η μονστέρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν την ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της και να καταστραφεί το φυτό μας. Επειδή η μονστέρα είναι απαιτητική ως προς τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες το καλοκαίρι για γρηγορότερη ανάπτυξη, καθώς και για να διατηρήσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμα. Η μονστέρα αγαπάει την υγρασία και καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε ξηράνσεις ή κιτρινίσματα στις άκρες του φυλλώματος.
Πως πολλαπλασιάζεται η μονστέρα;
Ο πολλαπλασιασμός της μονστέρας γίνεται με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που προέρχονται από βλαστούς της βάσης του φυτού. Τα μοσχεύματα της μονστέρας μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο νερό και όταν βγάλον ρίζες, να γίνει η μεταφύτευση τους σε γλάστρες απ’ όπου θα προκύψουν τα καινούρια φυτά.
Κι ένα μυστικό για τη μονστέρα
Όσον κι αν μοιάζει απίστευτο, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Έχουν μάλιστα ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα από μπανάνα και ανανά. Και τρώγονται!
*To φυτό έχει συνολικό ύψος 60cm-90cm και παραδίδεται σε λευκό ή γκρι κασπώ με πολυτελές αμπαλάζ